Balaton-felvidéki borvidék

BALATON-FELVIDÉKI BORVIDÉK

„A bor története az emberiség története”

E gazdag középkori hagyományokkal rendelkező borvidék nem fekszik közvetlenül a Balaton partján, de éghajlatára még hatással van a tó közelsége. 1508 hektáros borvidekterületével a kisebb borvidékekhez tartozik. Szőlőtőkét az egykori hatalmas Római Birodalom telepített a vidék lankáin, kötelezővé téve a kiváló minőségű bor termelését a környéken megtelepedő katonái számára. Az ókori kultúra szerint ugyanis a bor Isten ajándéka, és Bacchus római boristen tiszteletére a birodalomban számos ünnepséget rendeztek. Egy 1220-ben kelt oklevél is tanúsítja, hogy az Árpád korban élő magyarok tovább ápolták ezt a földművelés fajtát.

A török időkben a középkori falu elpusztult, elnéptelenedett, de a XVIII. század elején német ajkú lakosság betelepítésével pótolták a népességet. Ők elődjeikhez hasonlóan folytatták a szőlőtermesztés hagyományát. Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.

A térség kiváló adottságai, mint a változatos, de mediterrán hatást is élvező, jellemzően napsütéses klíma, a meszes és bazaltos, vályogos talaj miatt különböző jellegű borok teremnek, sokszínűvé varázsolva a borvidéket.

Jellemzően fehérbortermelő vidék a cserszegi, de található néhány vörösbor fajta is. Diszkrét illatú zamatos, elegáns borok, jelentős alkohol- és savtartalommal. A cserszegi_fuszeresnappali melegtől a borok testesek, az éjszaka a hegyekből alászálló hűvös levegőtől gyümölcsösek, jó savszerkezetűek. A vidék legjellegzetesebb és nemzetközileg is elismert bora a Cserszegi fűszeres. Ez a határozottan élénk savú, testes, igen értékes fehérbor egyre népszerűbb, jobb éttermek borlapján megtalálható. Az olaszrizling zöldessárga színű, keserűmandulára emlékeztető íze, rezedaillata csak az itt termett rizling sajátja. A szürkebarát aranysárga színű, félédes, nagy extrakttartalmú, közepes savtartalmú, telt, fűszeres illatú zamatos bor, melyet jellemzően desszertekhez ajánlunk. Az ottonel muskotály intenzív gyümölcstartalmú, aroma- és zamatgazdag bor. Elsősorban félédes, édes italként vált a hölgyek kedvencévé, de száraz borként is kitűnő.

da bibereA bornak egyre több esemény, borfesztivál, borünnep igyekszik rangot adni a környéken, főként a Da Bibere Zalai Borlovagrend jóvoltából. Ez egyben kitűnő kikapcsolódást, szórakozást is nyújt a vendégeknek, hiszen a bor a társas élet elengedhetetlen kelléke: étvágygerjesztő vagy kiemeli az ételek ízét, szomjoltó, hangulatteremtő, ünnepélyesség fokozó. A régi hagyományokhoz, népszokásokhoz híven Márton napkor (Nov. 11.) újbor kóstolókat tartanak, János-napkor (dec. 26.) kerül sor az újbor szentelésére, de a Vince-napi (jan. 22.) pincejárás és bormustra, nyári borhetek és a különböző szüreti mulatságok is egyre több érdeklődőt vonzanak a térségbe.

 • Kapcsolat

  Nyitva tartás
  Hétfő: Szünnap
  Kedd - Péntek: 12:00 - 22:00
  Szombat 12:00 - 22:00
  Vasárnap 12:00 - 22:00

  Cím: 8380 Hévíz,Dombföldi u. 2023/1
  Mobil: 06 30 916 9916
  Tel.: 06 83 340 593
  E-mail: info@romaipince-heviz.hu

 
 

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy éttermünk

2018. január 29 – 2018.március 1-ig

zarva1_0-300x190

Nyitás: 2018. március 2. – 12:00 órakor.

Asztalfoglalás, érdeklődés:  06 30 916 9916

 

BEZÁR