BALATON-FELVIDÉKI BORVIDÉK
„A bor története az emberiség története”
E gazdag középkori hagyományokkal rendelkező borvidék nem fekszik közvetlenül a Balaton partján, de éghajlatára még hatással van a tó közelsége. 1508 hektáros területével a kisebb borvidékekhez tartozik. Szőlőtőkét az egykori hatalmas Római Birodalom telepített a vidék lankáin, kötelezővé téve a kiváló minőségű bor termelését a környéken megtelepedő katonái számára. Az ókori kultúra szerint ugyanis a bor Isten ajándéka, és Bacchus római boristen tiszteletére a birodalomban számos ünnepséget rendeztek. Egy 1220-ben kelt oklevél is tanúsítja, hogy az Árpád korban élő magyarok tovább ápolták ezt a földművelés fajtát.
A török időkben a középkori falu elpusztult, elnéptelenedett, de a XVIII. század elején német ajkú lakosság betelepítésével pótolták a népességet. Ők elődjeikhez hasonlóan folytatták a szőlőtermesztés hagyományát. Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.
A térség kiváló adottságai, mint a változatos, de mediterrán hatást is élvező, jellemzően napsütéses klíma, a meszes és bazaltos, vályogos talaj miatt különböző jellegű borok teremnek, sokszínűvé varázsolva a borvidéket.
Jellemzően fehérbortermelő vidék a cserszegi, de található néhány vörösbor fajta is. Diszkrét illatú zamatos, elegáns borok, jelentős alkohol- és savtartalommal. A nappali melegtől a borok testesek, az éjszaka a hegyekből alászálló hűvös levegőtől gyümölcsösek, jó savszerkezetűek. A vidék legjellegzetesebb és nemzetközileg is elismert bora a Cserszegi fűszeres. Ez a határozottan élénk savú, testes, igen értékes fehérbor egyre népszerűbb, jobb éttermek borlapján megtalálható. Az olaszrizling zöldessárga színű, keserűmandulára emlékeztető íze, rezedaillata csak az itt termett rizling sajátja. A szürkebarát aranysárga színű, félédes, nagy extrakttartalmú, közepes savtartalmú, telt, fűszeres illatú zamatos bor, melyet jellemzően desszertekhez ajánlunk. Az ottonel muskotály intenzív gyümölcstartalmú, aroma- és zamatgazdag bor. Elsősorban félédes, édes italként vált a hölgyek kedvencévé, de száraz borként is kitűnő.
A bornak egyre több esemény, borfesztivál, borünnep igyekszik rangot adni a környéken, főként a Da Bibere Zalai Borlovagrend jóvoltából. Ez egyben kitűnő kikapcsolódást, szórakozást is nyújt a vendégeknek, hiszen a bor a társas élet elengedhetetlen kelléke: étvágygerjesztő vagy kiemeli az ételek ízét, szomjoltó, hangulatteremtő, ünnepélyesség fokozó. A régi hagyományokhoz, népszokásokhoz híven Márton napkor (Nov. 11.) újbor kóstolókat tartanak, János-napkor (dec. 26.) kerül sor az újbor szentelésére, de a Vince-napi (jan. 22.) pincejárás és bormustra, nyári borhetek és a különböző szüreti mulatságok is egyre több érdeklődőt vonzanak a térségbe.
Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy éttermünk
2022.szeptember 22-től határozatlan ideig
zárva lesz.
Az oldal sütiket használ. Kérjük, fogadja el a szabályzatunkat, hogy a megfelelő felhasználói élményt biztosíthassuk. további információ
Azért használunk sütiket, hogy személyre szabhassuk a tartalmat és a hirdetéseket, felhasználhassuk közösségi média tartalmakhoz, és hogy elemezhessük a forgalmi adatokat. A közösségi média felületeinkkel, valamint a hirdetési és elemző partnereinkkel megosztjuk az oldalhasználattal kapcsolatos információkat. Ezen partnereink kombinálhatják a kapott adatokat más, általad korábban nekik megadott információkkal vagy olyan információkkal, amiket akkor gyűjtöttek, amikor használtad a szolgáltatásaikat. A sütik használatval kapcsolatban és az adatvédelemi szabályzatunkról itt olvashat bővebben: http://romaipince-heviz.hu/adatkezeles-adatvedelem/