Borozó

Balaton-Felvidéki Borvidék:

„A bor története az emberiség története”

E gazdag középkori hagyományokkal rendelkező borvidék nem fekszik közvetlenül a Balaton partján, de éghajlatára még hatással van a tó közelsége. 1508 hektáros területével a kisebb borvidékekhez tartozik. Szőlőtőkét az egykori hatalmas Római Birodalom telepített a vidék lankáin, kötelezővé téve a kiváló minőségű bor termelését a környéken megtelepedő katonái számára. Az ókori kultúra szerint ugyanis a bor Isten ajándéka, és Bacchus római boristen tiszteletére a birodalomban számos ünnepséget rendeztek. Egy 1220-ben kelt oklevél is tanúsítja, hogy az Árpád korban élő magyarok tovább ápolták ezt a földművelés fajtát.

A török időkben a középkori falu elpusztult, elnéptelenedett, de a XVIII. század elején német ajkú lakosság betelepítésével pótolták a népességet. Ők elődjeikhez hasonlóan folytatták a szőlőtermesztés hagyományát. Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.

A térség kiváló adottságai, mint a változatos, de mediterrán hatást is élvező, jellemzően napsütéses klíma, a meszes és bazaltos, vályogos talaj miatt különböző jellegű borok teremnek, sokszínűvé varázsolva a borvidéket.

Jellemzően fehérbortermelő vidék a cserszegi, de található néhány vörösbor fajta is. Diszkrét illatú zamatos, elegáns borok, jelentős alkohol- és savtartalommal. A nappali melegtől a borok testesek, az éjszaka a hegyekből alászálló hűvös levegőtől gyümölcsösek, jó savszerkezetűek.

Jellegzetes tájjellegű borfajták:

A vidék legjellegzetesebb és nemzetközileg is elismert bora a Cserszegi fűszeres.  A cserszegi általános jegye a kissé muskotályba hajló, fűszeres illat és íz, amiben bodza és olykor sárgabarack, keleti fűszer, méz jelenik meg. Ez a határozottan élénk savú, testes, igen értékes fehérbor egyre népszerűbb, jobb éttermek borlapján megtalálható.

Az olaszrizling zöldessárga színű, keserűmandulára emlékeztető íze, rezedaillata csak az itt termett rizling sajátja. Karakteres, tüzes, lágyan savas, testes bor.

A szürkebarát aranysárga színű, félédes, nagy extrakttartalmú, közepes savtartalmú, telt, fűszeres illatú zamatos bor, melyet jellemzően desszertekhez ajánlunk.

A rizlingszilváni (Müller Thurgau) könnyű, zamatos reduktív bor. Közepes cukortartalmú, kis savtartalmú, de cukormentes extrakt- és illat-, zamatanyagtartama magas. Általában csak reduktív technológiával lehet belőle borokat készíteni, amelyek gyorsan fejlődnek és könnyűek, de ízanyaguk viszonylag csekély és gyorsan öregednek.

Az ottonel muskotály intenzív gyümölcstartalmú, aroma- és zamatgazdag bor. Elsősorban félédes, édes italként vált a hölgyek kedvencévé, de száraz borként is kitűnő.

Borivók tízparancsolata

      1.    Bort soha ne igyál éhgyomorra

2.    Borivás előtt ne egyél édes ételeket

3.    Mindig légy figyelemmel a bor hőmérsékletére

4.   Ügyelj a palackos bor kupakjának helyes felbontására, tiszta kendővel töröld meg a palack     nyílását.

5.    A bort mindig lassan igyad.

6.    Apró kortyokban élvezd a bort

7.    Nemes fajbort soha ne keverj vízzel

8.    Tarts mértéket a borivásban

9.    Jobban ízlik a bor, ha eszel valami „hozzá illőt”

10. Bármikor, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj mindig arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi nedűben

Néhány ajánlat a bor kiválasztásához

MIKOR MIÉRT MIT
Hideg napokon Belső melegítésre Érlelt vörös óborokat vagy forralt bort
Meleg nyári napokon Felvidulni és fáradtságot átvészelni Friss, üde karakteres borokat, fröccsöket
Esti televíziózás közben Napi feszültséget feloldani Karakteres fehérborok, jó minőségű fűszerezett bor
Változékony időjárásnál A jó közérzet fokozásához Rozé vagy siller borokat
Sikeres üzleti tárgyalásokhoz Vidám, bensőséges légkör kialakítására Minőségi vörösborokat, diszkrét illatú, határozott zamatú tájjellegű fehérborokat
Ha jó barátok összejönnek A kedélyes hangulathoz, a gondtalan vidámság fokozására Fiatalabb vörösborokat, fehérborokat
Hölgy- és férfitársaságban Vidám hangulatot teremteni, s a jó szórakozást elősegíteni Illatos fehérborokat
Ha férfiak egymás között vannak Tárgyilagos, őszinte vitát elősegíteni, megkönnyíteni Erős, testes, karakteres, magam minőségű óborokat
Ha nők egymás között vannak A közlékenység fokozására Könnyű, illatos, lágy édes borokat, csemegeborokat, likőrborokat
Születésnap, névnap alkalmával A jó hangulat fokozására Lágy, édes, illatos fehérborokat
Eljegyzés, esküvő esetén A vendégek fogadásakor méltó bevezetéskéntÜnnepi étkezést megfelelően kiegészíteniÉtkezés után az ünnepi hangulatot a tetőfokig emelni Pezsgőt, minőségi gyöngyöző bortÉtelfüggőAz étkezés során egyre növekvő minőségű borok sorát folytatni
Különösen megbecsült vendég látogatásakor A vendég tiszteletére az asztal fényét emelni Különleges minőségű óbort, esetleg ezekből sorozat kóstolása

A bornak egyre több esemény, fesztivál, borünnep igyekszik rangot adni a környéken, főként a Da Bibere Zalai Borlovagrend jóvoltából. Ez egyben kitűnő kikapcsolódást, szórakozást is nyújt a vendégeknek, hiszen a bor a társas élet elengedhetetlen kelléke: étvágygerjesztő vagy kiemeli az ételek ízét, szomjoltó, hangulatteremtő, ünnepélyesség fokozó. A régi hagyományokhoz, népszokásokhoz híven Márton napkor (Nov. 11.) újbor kóstolókat tartanak, János-napkor (dec. 26.) kerül sor az újbor szentelésére, de a Vince-napi (jan. 22.) pincejárás és bormustra, nyári borhetek és a különböző szüreti mulatságok is egyre több érdeklődőt vonzanak a térségbe.

 

  • Kapcsolat

    Nyitva tartás
    Hétfő: Szünnap
    Kedd - Péntek: 12:00 - 22:00
    Szombat 12:00 - 22:00
    Vasárnap 12:00 - 22:00

    Cím: 8380 Hévíz,Dombföldi u. 2023/1
    Mobil: 06 30 916 9916
    Tel.: 06 83 340 593
    E-mail: info@romaipince-heviz.hu