Zalai konyha

ZALAI KONYHA

 A mai magyar konyha több mint ezeréves fejlődésen keresztül alakult ki, melynek alapja nem más, mint a történelem során velünk kapcsolatba lépő népek (pl. török, szláv, osztrák, német) konyháiból jó ötletek átvétele, vagy azok sajátunkkal ötvözése. Ételeinket egyszerű alapanyagokból, ám igen változatos módon, a legkülönfélébb variációkkal készítjük el.

A hagyományos magyar konyha jellemzői közé tartozik a sertészsír, hagyma és fűszerpaprika együttes használata, főként a sertéshús és sertészsír alkalmazása, továbbá a tej, túró és a tejföl felhasználása, valamint a magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása, a sajátos ételkészítési módok (pl. pörköltalap készítés, rántással sűrítés), pácolások, fűszerezések.

A zalai gasztronómia igen változatos, gazdag, ám jellegzetes, hiszen az itt élő emberek titka abban rejlik, hogy az egyszerű alapanyagokat többféle módon és sajátságosan készítik el. A Balaton halai közül a fogas, ponty és keszeg került gyakran az asztalokra főként sütve, de igazán híressé a magyar halászlé vált. A Keszthelyi-hegység erdeiből őz, szarvas, vaddisznó, a rétekről pedig nyúl, fácán, fogoly váltak sültek, pörköltek alapjává. A házak körül sertést, tyúkot, kacsát, libát tartottak a zalaiak, melyek számtalan különféle módon elkészített étel alapjául szolgáltak. A húsokon kívül a zalai ételek leggyakoribb alapanyaga a burgonya, kukorica, kerékrépa, az erdőkben szedhető gombák és a különféle csonthéjas gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy, őszibarack, szilva, ribizli és málna. A népi ételek közül ma is igen kedvelt a lángos, palacsinta, dödölle, tócsi, a különböző prószafélék és a gyümölcsös rétesek és kalácsok.

Éttermünkben Ön is ízelítőt kaphat a zalai konyha remekeiből, kóstolja meg a vargányás szűzérméket házi galuskával, vagy a kemencében sült bőrös sertéscsülköt, esetleg egy tál házi lecsót, vagy tócsit!

 • Kapcsolat

  Nyitva tartás
  Hétfő: Szünnap
  Kedd - Péntek: 12:00 - 22:00
  Szombat 12:00 - 22:00
  Vasárnap 12:00 - 22:00

  Cím: 8380 Hévíz,Dombföldi u. 2023/1
  Mobil: 06 30 916 9916
  Tel.: 06 83 340 593
  E-mail: info@romaipince-heviz.hu