ZALAI KONYHA
A mai magyar konyha több mint ezeréves fejlődésen keresztül alakult ki, melynek alapja nem más, mint a történelem során velünk kapcsolatba lépő népek (pl. török, szláv, osztrák, német) konyháiból jó ötletek átvétele, vagy azok sajátunkkal ötvözése. Ételeinket egyszerű alapanyagokból, ám igen változatos módon, a legkülönfélébb variációkkal készítjük el.
A hagyományos magyar konyha jellemzői közé tartozik a sertészsír, hagyma és fűszerpaprika együttes használata, főként a sertéshús és sertészsír alkalmazása, továbbá a tej, túró és a tejföl felhasználása, valamint a magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása, a sajátos ételkészítési módok (pl. pörköltalap készítés, rántással sűrítés), pácolások, fűszerezések.
A zalai gasztronómia igen változatos, gazdag, ám jellegzetes, hiszen az itt élő emberek titka abban rejlik, hogy az egyszerű alapanyagokat többféle módon és sajátságosan készítik el. A Balaton halai közül a fogas, ponty és keszeg került gyakran az asztalokra főként sütve, de igazán híressé a magyar halászlé vált. A Keszthelyi-hegység erdeiből őz, szarvas, vaddisznó, a rétekről pedig nyúl, fácán, fogoly váltak sültek, pörköltek alapjává. A házak körül sertést, tyúkot, kacsát, libát tartottak a zalaiak, melyek számtalan különféle módon elkészített étel alapjául szolgáltak. A húsokon kívül a zalai ételek leggyakoribb alapanyaga a burgonya, kukorica, kerékrépa, az erdőkben szedhető gombák és a különféle csonthéjas gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy, őszibarack, szilva, ribizli és málna. A népi ételek közül ma is igen kedvelt a lángos, palacsinta, dödölle, tócsi, a különböző prószafélék és a gyümölcsös rétesek és kalácsok.
Éttermünkben Ön is ízelítőt kaphat a zalai konyha remekeiből, kóstolja meg a vargányás szűzérméket házi galuskával, vagy a kemencében sült bőrös sertéscsülköt, esetleg egy tál házi lecsót, vagy tócsit!
Az oldal sütiket használ. Kérjük, fogadja el a szabályzatunkat, hogy a megfelelő felhasználói élményt biztosíthassuk. további információ
Azért használunk sütiket, hogy személyre szabhassuk a tartalmat és a hirdetéseket, felhasználhassuk közösségi média tartalmakhoz, és hogy elemezhessük a forgalmi adatokat. A közösségi média felületeinkkel, valamint a hirdetési és elemző partnereinkkel megosztjuk az oldalhasználattal kapcsolatos információkat. Ezen partnereink kombinálhatják a kapott adatokat más, általad korábban nekik megadott információkkal vagy olyan információkkal, amiket akkor gyűjtöttek, amikor használtad a szolgáltatásaikat. A sütik használatval kapcsolatban és az adatvédelemi szabályzatunkról itt olvashat bővebben: http://romaipince-heviz.hu/adatkezeles-adatvedelem/